Επιλέξετε τον Ιδανικό Εκτυπωτή

Η επιλογή ενός εκτυπωτή είναι μία από τις δυσκολότερες αποφάσεις που καλείται να πάρει κανείς για τον υπολογιστή. Ανάμεσα στις διαφορετικές τεχνολογίες και τις διαφορετικές ανάγκες, ακόμα και ένας έμπειρος χρήστης είναι εύκολο να χαθεί. Στο σημερινό μας άρθρο θα σας δείξουμε όλα όσα χρειάζεστε να μάθετε για να αγοράσετε τον ιδανικό εκτυπωτή για τις δικές σας ανάγκες.
Γνωρίζοντας τις ανάγκες μας
Για κάθε ανάγκη εκτύπωσης, υπάρχουν τα κατάλληλα μοντέλα εκτυπωτών στην αγορά. Το πρόβλημα είναι, όμως, πως είναι πολύ σπάνιοι οι εκτυπωτές που μπορούν να ικανοποιήσουν πολλές διαφορετικές ανάγκες σε μία συσκευή - και να το κάνουν οικονομικά.

Το πρώτο λοιπόν βήμα για την επιλογή ενός εκτυπωτή είναι ο χρήστης να ξέρει ακριβώς τι θέλει να κάνει με αυτόν. Θα εκτυπώνει αποκλειστικά ασπρόμαυρο κείμενο? Κείμενο με απλά έγχρωμα γραφικά? Φωτογραφίες σε απλό χαρτί? Φωτογραφίες σε φωτογραφικό χαρτί? Μέγεθος Α4, Α3, μικρότερο ή μεγαλύτερο? 100 σελίδες την ημέρα ή 10 σελίδες το μήνα?
Είναι εξαιρετικά σημαντικό για την τσέπη μας να γνωρίζουμε ποιά θα είναι η πρωταρχική λειτουργία του εκτυπωτή μας. Για παράδειγμα, ο καλύτερος φωτογραφικός εκτυπωτής φυσικά και μπορεί να εκτυπώσει μόνο ασπρόμαυρα κείμενα. Όμως το κόστος του μελανιού ανά εκτύπωση θα είναι δεκάδες φορές ακριβότερο απ' ότι ενός ασπρόμαυρου laser. Συνεπώς, αν στο 70% των περιπτώσεων τυπώνουμε κείμενα και στο 30% φωτογραφίες, θα πρέπει να κάνουμε την επιλογή μας ανάλογα.
Αναλόγως με την βασική ανάγκη που θα καλύψει ο εκτυπωτής μας, θα επιλέξουμε και την τεχνολογία του.
Τεχνολογίες εκτυπωτών
Στα περισσότερα υποσυστήματα του υπολογιστή, ο μέσος χρήστης δεν ενδιαφέρεται για την τεχνολογία που χρησιμοποιείται. Για παράδειγμα, αν τα παιχνίδια μας παίζουν καλά, τι σημασία έχει αν το chipset γραφικών είναι κατασκευασμένο από την Nvidia ή την AMD? Ποιός μέσος χρήστης ενδιαφέρεται αν η κάρτα γραφικών έχει 8 ή 16 pipelines και αν το memory interface είναι 256-bit?
Στους εκτυπωτές όμως, οι διαφορετικές τεχνολογίες εκτύπωσης όχι μόνο κάνουν μεγάλη διαφορά όσον αφορά το τελικό αποτέλεσμα, αλλά και όσον αφορά το κόστος εκτύπωσης ανά σελίδα.

Οι βασικές τεχνολογίες εκτυπωτών είναι τρεις. Για να δείτε τα υπέρ και τα κατά της καθεμίας από αυτές, κάντε κλικ στον αντίστοιχο σύνδεσμο:
  • Ink Jet
  • Laser/LED
  • Θερμικοί
Ink Jet

nk Jet
Μακράν η πιο διαδεδομένη τεχνολογία εκτύπωσης. Οι εκτυπωτές τύπου Ink Jet περιλαμβάνουν τα πιο οικονομικά μοντέλα, ενώ συχνά τους βρίσκουμε να δίνονται ως δώρο στα πλαίσια προσφορών για την αγορά νέου υπολογιστή.
Κατά βάση, η μέθοδος εκτύπωσης των Ink Jet περιλαμβάνει τον ψεκασμό μελάνης στο χαρτί, μέσω μικροσκοπικών ακροφυσίων.

Τα περισσότερα μοντέλα διαθέτουν τρία χρώματα μελανιών (μαύρο, κυανό, magenta και κίτρινο), ο συνδυασμός των οποίων στις κατάλληλες αναλογίες παράγει όλα τα διαφορετικά χρώματα.

Ορισμένοι φωτογραφικοί εκτυπωτές περιέχουν ένα ή περισσότερα επιπλέον χρώματα, για να αποδίδουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις διαφορετικές αποχρώσεις.
Πλεονεκτήματα των Ink Jet
Ο λόγος που οι Ink Jet εκτυπωτές είναι τόσο διαδεδομένοι είναι η ευελιξία τους. Παρ' όλο που τα οικονομικά μοντέλα δεν διακρίνονται για την ποιότητά τους σε κανέναν συγκεκριμένο τομέα (κείμενο, φωτογραφίες κλπ), το τελικό αποτέλεσμα είναι αρκετά καλό για τις περισσότερες περιπτώσεις. Ταυτόχρονα, τα ακριβότερα μοντέλα φωτογραφικών εκτυπωτών χρησιμοποιούν σχεδόν αποκλειστικά την τεχνολογία Ink Jet.
Το γεγονός πως η εκτύπωση γίνεται με έναν απλό ψεκασμό, χωρίς την ανάγκη θέρμανσης που έχουν εκτυπωτές άλλων τεχνολογιών, επιτρέπει τη χρήση πολλών διαφορετικών χαρτιών και άλλων υλικών για εκτύπωση. Υπάρχουν εκτυπωτές που με το κατάλληλο άρθρωμα μπορούν να εκτυπώσουν στην επιφάνεια CD-R. Υπάρχουν χαρτιά εκτυπωτών για σιδηρότυπα, όπου ό,τι εκτυπωθεί σε αυτά μπορεί, με ένα απλό σιδέρωμα, να αποτυπωθεί σε ένα T-Shirt. Τέλος, χάρη στον απλό μηχανισμό τροφοδότησης του χαρτιού, μπορεί να χρησιμοποιηθεί χοντρό χαρτί καλής ποιότητας, που σε εκτυπωτές άλλων τεχνολογιών θα κολλούσε στους εσωτερικούς μηχανισμούς.
Μειονεκτήματα των Ink Jet
Οι εκτυπωτές τεχνολογίας Ink Jet είναι απελπιστικά αργοί - ακόμα και οι γρηγορότεροι από αυτούς είναι πιο αργοί από τους οικονομικότερους laser.
Η ποιότητα εκτύπωσης, επίσης, εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το μελάνι που χρησιμοποιείται και το είδος του χαρτιού. Επαγγελματικοί Ink Jet που θα εκτυπώνουν κυρίως κείμενα, χρησιμοποιούν μελάνια βασισμένα σε χρωστικές (pigment-based), τα οποία υπερτερούν όσον αφορά την οξύτητα της εικόνας (όσον αφορά τις γραμματοσειρές του κειμένου ή τα απλά λογότυπα των εταιρειών). Οι φωτογραφικοί εκτυπωτές έχουν μελάνια βασισμένα σε βαφές (dye-based), τα οποία έχουν καλύτερη ανάμειξη, ώστε να παρέχουν καλύτερη ποιότητα χρωμάτων στις φωτογραφίες. Ορισμένοι εκτυπωτές μπορούν να δεχτούν μελάνια και των δύο ειδών - όμως σε κανέναν δεν αρέσει να αλλάζει μελάνια όποτε αλλάζει ο τύπος της εκτύπωσης.
Όμως το μεγαλύτερο μειονέκτημα των Ink Jet εκτυπωτών είναι το κόστος εκτύπωσης, και συγκεκριμένα το κόστος των μελανιών. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην αγορά οικονομικοί Ink Jet εκτυπωτές οι οποίοι, καινούριοι, κοστίζουν λιγότερο απ' όσο τα ανταλλακτικά τους μελάνια - κυριολεκτικά συμφέρει να αγοράσει κανείς νέο εκτυπωτή απ' ότι να αλλάξει μελάνια στον προηγούμενο.
Επίσης, αν ένας εκτυπωτής Ink Jet δεν χρησιμοποιείται τακτικά, το μελάνι ξεραίνεται στα ακροφύσια των κεφαλών του. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να εμφανίζονται κενές γραμμές στην εκτύπωση, ή καμιά φορά να απουσιάζει εντελώς ένα από τα χρώματα. Όλοι οι εκτυπωτές της αγοράς διαθέτουν τη δυνατότητα αυτόματου καθαρισμού, η οποία διαδικασία, όμως, καταναλώνει το μελάνι του εκτυπωτή. Σε πολλούς εκτυπωτές, αρκούν 3-4 καθαρισμοί για να αδειάσει εντελώς ένα γεμάτο μελάνι.
Τέλος, ενώ αρκετοί εκτυπωτές έχουν ξεχωριστά δοχεία μελανιού για κάθε διαφορετικό χρώμα, υπάρχουν ακόμα κάποια μοντέλα στην αγορά που έχουν δύο δοχεία: ένα με το μαύρο και ένα με το κίτρινο-κυανό-magenda. Αυτό σημαίνει πως αν τελειώσει ένα μόνο χρώμα από το έχρωμο δοχείο (π.χ. το κίτρινο), τότε πάει όλο για πέταμα και πρέπει να αντικατασταθεί.
Ετοιμηγορία για τους Ink Jet
Αν οι ανάγκες της εκτύπωσής σας περιλαμβάνουν κείμενα και έγχρωμες φωτογραφίες σε πολλά διαφορετικά υλικά (ετικέτες, απλό χαρτί, γυαλιστερό χαρτί, βαρύ χαρτί, επαγγελματικές κάρτες, επιφάνειες CD-R), εκτυπώνετε σε τακτική βάση (τουλάχιστον μία φορά ανά 2-3 ημέρες), δεν σας πειράζει η χαμηλότερη ταχύτητα εκτύπωσης και δεν σας ενοχλεί το αυξημένο κόστος των αναλωσίμων, οι εκτυπωτές Ink Jet είναι μια ευέλικτη επιλογή για το σπίτι ή για ένα μικρό γραφείο.
Laser/LED

Οι εκτυπωτές Laser, σε αντίθεση με τους Ink Jet, δεν ψεκάζουν το μελάνι πάνω στη σελίδα. Στην πραγματικότητα, η λειτουργία τους θυμίζει περισσότερο τη λειτουργία των φωτοτυπικών.

Στη θέση του μελανιού, οι εκτυπωτές laser έχουν το toner, μια εξαιρετικά λεπτή πούδρα που είναι συνδυασμός άνθρακα και πολυμερών πλαστικού. Όταν είναι να εκτυπωθεί μια σελίδα με κείμενο ή γραφικά, το χαρτί τυλίγεται γύρω από το drum, ενώ μια ακτίνα laser (ή μια συστοιχία LED) "σχεδιάζει" πάνω στο χαρτί αυτό που θέλουμε να εκτυπωθεί, φορτίζοντάς το ηλεκτροστατικά. Χάρη στο ηλεκτροστατικό φορτίο, το toner προσκολλάται πάνω στο χαρτί, και στη συνέχεια "ψήνεται" στην επιφάνειά του.

Αυτός είναι ο λόγος που το χαρτί βγαίνει ζεστό από τους εκτυπωτές laser, και που επίσης αν στάξει νερό σε μια εκτύπωση από laser, το μελάνι δεν θα αρχίσει να τρέχει, όπως στους Ink Jet - ουσιαστικά το toner έχει ενσωματωθεί στο χαρτί.
Πλεονεκτήματα των Laser
Η ταχύτητα στην εκτύπωση και η οικονομία είναι τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα των laser. Υπάρχουν μοντέλα των 52 ευρώ που μπορούν να εκτυπώσουν μέχρι 18 σελίδες ανά λεπτό (σχεδόν μία ανά τρία δευτερόλεπτα), ενώ ένα tone μπορεί να κρατήσει για χιλιάδες σελίδες. Όσο για μεγάλες ανάγκες εκτύπωσης, τα ακριβά επαγγελματικά μοντέλα αγγίζουν μέχρι και τις 60 σελίδες ανά λεπτό.
Ένα ακόμα μεγάλο πλεονέκτημα των laser είναι πως το toner είναι στεγνό, πράγμα που σημαίνει πως δεν γίνεται να ξεραθεί, όπως το μελάνι των Ink Jet. Με έναν Laser εκτυπωτή, όσο αραιά και αν χρησιμοποιείται, κάθε εκτύπωση θα έχει την ίδια ποιότητα με την πρώτη. Προσωπικά, αγόρασα τον φθηνότερο laser εκτυπωτή της αγοράς πριν σχεδόν δύο χρόνια, εκτυπώνω μετά βίας μια φορά το μήνα (είμαι ακόμα με το αρχικό μου toner), και δεν έχω κανένα πρόβλημα.
Τα μοντέλα εκτυπωτών LED, που λειτουργούν παρόμοια με τους Laser, έχουν ακόμα υψηλότερες ταχύτητες εκτύπωσης, καθώς το σχεδιασμό των γραμμάτων και των γραφικών στη σελίδα τον αναλαμβάνει μια συστοιχία LED και όχι μια κινητή ακτίνα laser.
Μειονεκτήματα των Laser
Λόγω του μηχανισμού των laser, τα οικονομικότερα μοντέλα είναι αποκλειστικά μονόχρωμα, εκτυπώνοντας σε μαύρο ή τόνους του γκρι. Ενώ ο οικονομικότερος μονόχρωμος laser κοστίζει μόλις 44 ευρώ, ο οικονομικότερος έγχρωμος ξεκινάει από τα 90 ευρώ.
Οι έγχρωμοι laser είναι επίσης σαφώς πιο ογκώδεις από τους ασπρόμαυρους. Βλέπετε, ο έγχρωμος laser χρειάζεται τέσσερα διαφορετικά toner (στα γνωστά χρώματα μαύρο, κυανό, κίτρινο, magenta) για να εκτυπώσει μια φωτογραφία, και η ποιότητα σε καμία περίπτωση δεν είναι τόσο υψηλή όσο των εξειδικευμένων φωτογραφικών Ink Jet εκτυπωτών.

Σημαντικά χαμηλότερη είναι επίσης η ταχύτητα της έχρωμης εκτύπωσης σε σχέση με την ασπρόμαυρη, καθώς το χαρτί θα πρέπει να περάσει από τα τέσσερα διαφορετικά toner. Ειδικά για τους πιο οικονομικούς laser εκτυπωτές, που διαθέτουν ένα μηχανισμό drum και ένα σύστημα περιστροφής των toner, η έγχρωμη εκτύπωση μπορεί να είναι 3 ή 4 φορές πιο αργή από την ασπρόμαυρη. Υπάρχουν και εκτυπωτές που έχουν ένα drum για κάθε toner διαφορετικού χρώματος, αλλά αυτοί είναι ακόμα πιο ογκώδεις και ακριβοί, φτάνοντας σε μεγέθη και κόστη που θυμίζουν φωτοτυπικό μηχάνημα.
Οι laser έχουν σημαντικούς περιορισμούς και στον τύπο των χαρτιών που μπορούν να δεχτούν. Λόγω του ότι το χαρτί τυλίγεται εσωτερικά στον εκτυπωτή και περνάει από υψηλές θερμοκρασίες για να "ψηθεί" το toner, υπάρχει περιορισμός στο πάχος του χαρτιού, ενώ επίσης ειδικοί τύποι χαρτιών (όπως π.χ. αυτοκόλλητες ετικέτες) πρέπει να είναι κατασκευασμένα ειδικά για laser εκτυπωτή.
Ετοιμηγορία για τους laser
Αν οι ανάγκες της εκτύπωσής σας είναι κυρίως ασπρόμαυρες και έχετε μεγάλο όγκο εκτυπώσεων που θέλετε να γίνει γρήγορα - ή, αντίθετα, εκτυπώνετε μια φορά το δίμηνο - η επιλογή ενός laser εκτυπωτή είναι μονόδρομος. Αν, μια φορά στο τόσο, θέλετε να εκτυπώσετε κείμενο με έγχρωμα γραφικά ή καμιά φωτογραφία, ένας οικονομικό έγχρωμος laser θα σας εξυπηρετήσει καλύτερα από τα βουλωμένα μελάνια ενός Ink Jet.
Τώρα, αν είστε μεγάλος φαν της τυπωμένης φωτογραφίας, η καλύτερη λύση είναι να έχετε δύο εκτυπωτες: έναν ασπρόμαυρο laser για τα κείμενα και έναν θερμικό εκτυπωτή για τις φωτογραφίες, τους οποίους θα παρουσιάσουμε ευθύς αμέσως.
Θερμικοί εκτυπωτές

Οι θερμικοί εκτυπωτές είναι μηχανήματα ειδικής χρήσης. Οι περισσότεροι θερμικοί εκτυπωτές της αγοράς είναι μονόχρωμοι, για εκτυπώσεις ετικετών σε ειδικό χαρτί. Εντούτοις, υπάρχουν και έγχρωμα μοντέλα ειδικά για φωτογραφίες. Το οικονομικότερο έγχρωμο μοντέλο αυτή τη στιγμή στην αγορά κοστίζει κάτω από 55 ευρώ.
Το πλεονέκτημα ενός έγχρωμου θερμικού εκτυπτωτή είναι πως οι τυπωμένες φωτογραφίες ουσιαστικά δεν ξεχωρίζουν από τις φωτογραφίες που θα τύπωνε ένα φωτογραφείο.
Το μειονέκτημα είναι πως οι εκτυπωτές αυτού του είδους λειτουργούν αποκλειστικά με ένα πολύ συγκεκριμένο είδος χαρτιού, το οποίο είναι σαφώς ακριβότερο ακόμα και από το φωτογραφικό χαρτί των Ink Jet. Επιπλέον, οι περισσότεροι θερμικοί εκτυπωτές μπορούν να εκτυπώσουν μόνο σε μία διάσταση χαρτιού, που συνήθως είναι η στάνταρ διάσταση των φωτογραφιών 5,08x7,62cm
Πολυμηχανήματα

Τα πολυμηχανήματα είναι συσκευές που συνδυάζουν εκτυπωτή, scanner και, καμιά φορά, συχνά fax. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτόνομα σαν εκτυπωτές, σαν scanner ή fax, αλλά υπάρχει και η δυνατότητα χρήσης τους σαν φωτοτυπικά, εκτυπώνοντας αυτόματα ό,τι έχουμε τοποθετημένο στο scanner, χωρίς την ανάγκη υπάρξης υπολογιστή.
Όσον αφορά την εκτύπωση, ό,τι ισχύει παραπάνω για τους εκτυπωτές, ισχύει και για τα αντίστοιχα πολυμηχανήματα. Υπάρχουν στην αγορά πολυμηχανήματα με ενσωματωμένο εκτυπωτή Ink Jet ή με ενσωματωμένο εκτυπωτή laser, τα οποία απευθύνονται σε καταναλωτές με αντίστοιχες ανάγκες.
Τεχνική ορολογία/προδιαγραφές εκτυπωτών
Στη συνέχεια θα παραθέσουμε μία λίστα που θα επεξηγεί τις προδιαγραφές των εκτυπωτών, όπως αναγράφονται στα διαφημιστικά φυλλάδια και τις συγκριτικές δοκιμές των περιοδικών.
Όπως αναφέραμε και στο άρθρο για την επιλογή της ιδανικής οθόνης, πολλές φορές οι εταιρείες, στο βωμό του marketing, χρησιμοποιούν ημι-νόμιμες μεθόδους για να δείχνουν υψηλότερα νούμερα και να κάνουν το προϊόν τους να φαντάζει πιο εντυπωσιακό. Αν λοιπόν σε κάποιο μοντέλο τα νούμερα σας παραφαίνονται ακραία, ίσως θα πρέπει να κάνετε μια αναζήτηση πρώτα για κάποιο review για να επιβεβαιώσετε την αλήθεια.
Ανάλυση/DPI
Η ανάλυση του εκτυπωτή σε DPI (Dots-per-inch) είναι ένα από τα πιο διαφημισμένα χαρακτηριστικά του. Ο αριθμός αυτός αναφέρεται στο πόσες κουκίδες μελανιού ή toner υπάρχουν ανά τετραγωνική ίντσα χαρτιού.
Η αλήθεια είναι πως παλαιότερα η ανάλυση των εκτυπωτών είχε μεγαλύτερη σημασία απ' ότι σήμερα. Πλέον, χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας, ο οικονομικότερος έγχρωμος Inkjet της αγοράς (με κόστος μόλις 20 ευρώ) εμφανίζει ανάλυση 4800x1200dpi - χωρίς αυτό, βέβαια, να σημαίνει πως οι φωτογραφίες του έχουν εξ' ίσου υψηλή ποιότητα με αυτές των ακριβότερων μοντέλων με την ίδια ανάλυση.
Στους laser εκτυπωτές οι ονομαστικές αναλύσεις ξεκινούν από τα 600x600 dpi και, για τα μοντέλα μέχρι 100 ευρώ, φτάνουν μέχρι τα 2400x600.
Όλοι πρακτικά οι εκτυπωτές μπορούν να εκτυπώσουν χαμηλότερα από τη μέγιστή τους ανάλυση. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την οικονομία (στο μελάνι ή το toner). Αν κάποιο έγγραφο είναι δοκιμαστικό (draft), δεν υπάρχει λόγος να τυπωθεί στην καλύτερη δυνατή ποιότητα. Επιπλέον, η εκτύπωση σε χαμηλότερη ανάλυση/ποιότητα γίνεται και με αυξημένη ταχύτητα.
Σε αυτό το σημείο χρειάζεται να διαχωρίσουμε δύο πράγματα: την ανάλυση των φωτογραφιών έναντι της ανάλυσης της εκτύπωσης και την ανάλυση επί της οθόνης έναντι της ανάλυσης του εκτυπωτή.
Κάθε δημοφιλές πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας αναφέρει την ανάλυση μιας ψηφιακής φωτογραφίας σε dpi. Για φωτογραφίες που είναι να εμφανιστούν μόνο στην οθόνη, μία ανάλυση της τάξης των 72 dpi είναι υπέρ αρκετή όσον αφορά την ποιότητα. Όταν όμως πρόκειται μια φωτογραφία να εκτυπωθεί, χρειάζεται μια ανάλυση τουλάχιστον 300 dpi προκειμένου το αποτέλεσμα στο χαρτί να είναι εξ' ίσου ποιοτικό με αυτό τις οθόνης.

Εξυπακούεται πως όσο μεγάλη δυνατότητα ανάλυσης και αν έχει ο εκτυπωτής μας, αν η αρχική ψηφιακή φωτογραφία δεν έχει ικανοποιητική ανάλυση, το αποτέλεσμα θα είναι κακής ποιότητας.
Ταχύτητα εκτύπωσης
Η ταχύτητα εκτύπωσης εκφράζεται σε σελίδες ανά λεπτό (pages per minute, ppm). Ουσιαστικά πρόκειται για έναν αριθμό που απευθύνεται κυρίως σε ανθρώπους με μεγάλες ανάγκες εκτύπωσης: αν κάποιος χρειάζεται να εκτυπώνει 5000 σελίδες την ημέρα, σε έναν εκτυπωτή με δυνατότητα 50PPM η εργασία θα πάρει συνολικά 1 ώρα και 40 λεπτά. Σε έναν εκτυπωτή με δυνατότητα 20PPM η ίδια εκτύπωση θα πάρει πάνω από 4 ώρες.
Για απλούς χρήστες που θα τυπώνουν 5-10 σελίδες κάθε φορά, το αν η εκτύπωση πάρει μισό, ένα ή δύο λεπτά δεν κάνει και καμία σπουδαία διαφορά - και σίγουρα δεν δικαιολογούν τη διαφορά τιμής ανάμεσα σε έναν πιο αργό και έναν πιο γρήγορο εκτυπωτή.
Βέβαια, ο αριθμός που αναφέρουν οι εκτυπωτές για τις σελίδες ανα λεπτό είναι ενδεικτικός, και εξαρτάται από το είδος της εκτύπωσης. Είναι λογικό σελίδες με σκέτο κείμενο, στις οποίες δεν καλύπτεται ολόκληρη η σελίδα, να εκτυπώνονται πολύ πιο γρήγορα από φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης.
Τύπος σύνδεσης
Οι εκτυπτωτές που χρησιμοποιούν σειριακή ή παράλληλη θύρα είναι πιο νεκροί και από τους δεινόσαυρούς: δεν θα βρείτε κανένα νέο μοντέλο στην αγορά - πιθανώς ούτε καν μεταχειρισμένο - που να αξιοποιεί τις αρχαίες αυτές συνδέσεις.
Όλοι οι σύγχρονοι εκτυπωτές διαθέτουν θύρα USB. Παραδόξως, σε αντίθεση με όλες πρακτικά τις υπόλοιπες USB συσκευές, η συντριπτική πλειοψηφία των εκτυπωτών δεν περιέχει καλώδιο USB στη συσκευασία, οπότε αγοράζοντας εκτυπωτή φροντίστε να προμηθευτείτε ένα επιπλέον (κοστίζει μόλις 1-2 ευρώ).

Οι πιο επαγγελματικοί εκτυπωτές διαθέτουν τη δυνατότητα δικτύωσης μέσω καλωδίου ethernet. Αυτό σημαίνει πως μπορούν να συνδεθούν απευθείας με το router/swich ή κάποιο αυτόνομο switch, και να έχουν πρόσβαση σε αυτούς πολλοί διαφορετικοί υπολογιστές. Αν έχετε μόνο έναν υπολογιστή, η δυνατότητα δικτύωσης Ethernet μάλλον δεν σας αφορά.
Ολοένα και περισσότεροι εκτυπτωτές εμφανίζονται στην αγορά διαθέτωντας τη δυνατότητα ασύρματης δικτύωσης Wi-Fi. Αν έχετε ασύρματο router στο σπίτι σας, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να πάρετε έναν τέτοιο εκτυπωτή, προκειμένου να γλιτώσετε από άλλο ένα καλώδιο μέχρι τον υπολογιστή σας.
Αυτόνομη εκτύπωση
Αρκετοί σύγχρονοι εκτυπωτές, κυρίως αυτοί που προσανατολίζονται προς τη φωτογραφία, δίνουν διάφορες δυνατότητες αυτόνομης εκτύπωσης. Αυτό σημαίνει πως, για να λειτουργήσει ο εκτυπωτής, δεν χρειάζεται να είναι είναι ανοιχτός και ο υπολογιστής. Αντίθετα, οι εκτυπωτές αυτοί μπορούν να συνδεθούν απ' ευθείας με το κινητό μας τηλέφωνο (μέσω USB ή bluetooth) ή διαθέτουν card readers που μπορούν να διαβάσουν μνήμες SD, MMC, Memory Stick, Compact Flash. Στη συνέχεια, μέσω του μενού στην οθόνη του εκτυπωτή, μπορούμε να επιλέξουμε και να εκτυπώσουμε τα αρχεία ή τις φωτογραφίες μας χωρίς να παρεμβληθεί καθόλου ο υπολογιστής.

Συμβατότητα με το λειτουργικό σύστημα
Αν το λειτουργικό σύστημα δεν είναι Windows, και αντίθετα έχετε κάποιον Mac ή χρησιμοποιείτε Linux, καλό είναι να βεβαιωθείτε πως υπάρχουν διαθέσιμοι drivers για τον εκτυπωτή που σκοπεύετε να αγοράσετε. Γενικά, οι εκτυπωτές έχουν τη φήμη των "δύσκολων" συσκευών όσον αφορά τους drivers. Έχουν υπάρξει πολλές περιπτώσεις που ακόμα και μια νέα έκδοση των Windows - π.χ. η μετάβαση από τα Windows XP στα Vista - έχει καταστήσει άχρηστους παλιούς εκτυπωτές, λόγω έλλειψης drivers.
Μνήμη
Όλοι οι εκτυπτωτές διαθέτουν ένα μέγεθος ενσωματωμένης μνήμης, στο οποίο μεταφέρεται το αρχείο που πρόκειται να εκτυπωθεί. Η μνήμη αυτή μπορεί να είναι από μερικά Megabytes μέχρι και μισό Gigabyte ή και περισσότερο.
Σε γενικές γραμμές, περισσότερη μνήμη χρειάζονται οι εκτυπωτές που είτε εκτελούν μεγάλο όγκο εκτυπώσεων ή δέχονται - π.χ. μέσω δικτύου - εκτυπώσεις από πολλούς διαφορετικούς υπολογιστές ταυτόχρονα. Για απλή οικιακή χρήση, δεν χρειάζεται να γίνει επένδυση σε έναν εκτυπωτή με περισσότερη μνήμη.
Εκτύπωση διπλής όψης (Duplexing)
Παλιότερα, αν θέλαμε να εκτυπώσουμε και από τις δύο όψεις ενός φύλλου, έπρεπε να τυπώσουμε πρώτα τη μία όψη και στη συνέχεια να ξαναβάλουμε το χαρτί στην τροφοδοσία του εκτυπωτή, ανεστραμμένο ώστε να εκτυπωθεί και η δεύτερη μεριά. Αν είχαμε πολλαπλές σελίδες, έπρεπε να τυπώσουμε πρώτα τις μονές και ύστερα τις ζυγές, ελπίζοντας να μην μπερδευτούμε με τη σειρά.
Πλέον, πολλοί σύγχρονοι εκτυπωτές έχουν τη δυνατότητα αυτόματης εκτύπωσης διπλής όψης. Αν λοιπόν θέλουμε να κάνουμε οικονομία στο χαρτί, ή να μειώσουμε τον όγκο των εκτυπώσεών μας, καλό είναι να βεβαιωθούμε πως ο εκτυπωτής που θα επιλέξουμε θα έχει τη δυνατότητα duplexing.
Κόστος αναλωσίμων
Ο εκτυπωτής είναι η μόνη συσκευή στον υπολογιστή η οποία κοστίζει χρήματα για τη χρήση πέραν του ηλεκτρικού ρεύματος. Το κόστος των μελανιών είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για την επιλογή του μοντέλου. Ένας εκτυπωτής Ink Jet που κοστίζει 40 ευρώ και έχει τα τρία χρώματα (κυανό, κίτρινο, majenda) σε ένα cartridge που κοστίζει 30 ευρώ (το οποίο θα πρέπει να αλλαχτεί μόλις τελειώσει οποιοδήποτε από τα τρία χρώματα), σε καμία περίπτωση δεν είναι οικονομικός.

Τακτικές όπως το ξαναγέμισμα των μελανιών ή η αγορά συμβατών μελανιών τρίτης μάρκας μπορούν να χαμηλώσουν το κόστος των αναλωσίμων, όμως χρειάζεται προσοχή. Οι περισσότερες εταιρείες θεωρούν πως να τοποθετηθεί ένα ξαναγεμισμένο μελάνι ή τρίτης εταιρείας στους εκτυπωτές τους, ακυρώνει την εγγύση - και οι εκτυπωτές, μιας και διαθέτουν άφθονα κινητά μέρη, είναι συσκευές ευαίσθητες σε βλάβες.

Υπάρχουν όμως και στους εκτυπωτές laser παγίδες που μπορούν να ανεβάσουν κατακόρυφα το κόστος. Ένας έγχρωμος εκτυπωτής γνωστής μάρκας διέθετε μια μονάδα photoconductor, ανεξάρτητη από τα toner, η οποία λειτουργούσε μέχρι ένα συγκεκριμένο αριθμό σελίδων (γύρω στις 10.000, αν θυμάμαι σωστά). Το να αντικατασταθεί αυτή η μονάδα μετά την εξάντλησή της είχε ένα κόστος που πλησίαζε την λιανική τιμή ενός νέου, ίδιου εκτυπωτή.
Για να μην έχετε λοιπόν δυσάρεστες εκπλήξεις και καταλήξετε να πληρώσετε τελικά τριπλά τον φθηνό εκτυπωτή, καλό θα είναι να κάνετε μια έρευνα αγοράς και για τα επιπλέον κόστη.
Συνοψίζοντας
Η αγορά ενός εκτυπωτή πιθανώς να χρειαστεί περισσότερη έρευνα ακόμα και από την αγορά ενός νέου υπολογιστή. Καλό είναι να ξέρουμε ακριβώς ποιές είναι οι ανάγκες της εκτύπωσής μας, να έχουμε καταλήξει στην τεχνολογία του εκτυπωτή και στο πόσα χρήματα θέλουμε να ξοδέψουμε. Τότε μόνο θα μπορέσουμε να βγούμε στα μαγαζιά και να βρούμε τον ιδανικό εκτυπωτή για τις δικές μας ανάγκες.
Στο κάτω-κάτω, σκεφτείτε και τον καημένο τον πωλητή. Αν πάτε και πείτε απλά "Θέλω έναν εκτυπωτή", θα πρέπει να σας κάνει ερωτήσεις για όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά, πριν καν ακόμα σας δείξει κάποια συγκεκριμένα μοντέλα. Αν πάτε διαβασμένοι, θα γλιτώσετε πολύτιμο χρόνο.


Bookmark the permalink .